Fibonacci techniek
De Fibonacci reeks is een techniek voor roulette, waarbij je langzaam veel kleine winsten haalt. Dat doe je door je inzetten te laten variëren volgens een natuurlijk reeks getallen. Je inzet stijgt als je verliest, en daalt als je wint. Dat heeft de voordelen dat je alleen hoger inzet om je verliezen goed te maken. En dat je nooit een hoog risico loopt met een riskante inzet. De Fibonacci tactiek maakt namelijk gebruik van enkelvoudige kansen, de bets met de hoogste kans op winst. Wil je meer weten over deze klassieke techniek? Lees hier meer over de toepassing van de Fibonacci reeks bij roulette.
Wat is de achtergrond van de Fibonacci techniek
Natuurlijke systemen groeien altijd. Het maakt niet uit of het gaat om de hoogte van een boom, een groep eekhoorns, of het aantal bloemen in het veld. Al deze planten en dieren groeien en breiden zich uit. Al een paar honderd jaar blijkt dat de aantal en het formaat van verschillende natuurverschijnselen zich ongeveer hetzelfde ontwikkelen. Een wetenschapper van toen, Leonardo Fibonacci, ging van heel veel groeiende dingen bijhouden hoe ze zich vermenigvuldigden. Tot zijn verbazing bleken die systemen zich telkens volgens ongeveer dezelfde reeks getallen te vermeerderen. Hij stelde de reeks getallen op die naar hem genoemd is, de Fibonacci-reeks. Blijkbaar was dit een soort logische, natuurlijke getallenreeks om gezonde groei te voorspellen. En al snel werd deze reeks ook gebruikt in andere vakgebieden. Bij het ontwerp van machines, het maken van schilderijen – en later om de inzetten van gokspellen logisch te verhogen en te verlagen. Met deze techniek gebruik je dus een natuurlijke getallenreeks die wetenschappelijk vastgelegd is. Een heel stevige basis voor een strategie, dachten wij zo.
Hoe gebruik je de Fibonacci reeks bij roulette
De Fibonacci-reeks loopt als volgt. 1, 2, 3, 5, 8, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181 – en verder. Deze getallen geven aan welke inzetten je gaat plaatsen bij roulette. Je inzet is telkens een getal uit de reeks. Klinkt moeilijk? Laten we een voorbeeld geven.
- Je begint met het inzetten van 1 euro. Zet die in op een enkelvoudige kans: rood of zwart, even of oneven, hoog of laag. Je winstkans hierbij is 47%, bijna de helft dus.
- Als je wint, blijf je bij deze inzet. Ga door met 1 euro inzetten op je enkelvoudige kans. Elke keer dat je wint, wordt je inzet door het casino verdubbeld. Na een tijdje spelen heb je een heel leuk bedrag bij elkaar verzameld.
- Zodra je verliest, ga je je verlies terugwinnen. Dat doe je door de volgende ronde in te zetten met het volgende getal uit de reeks. In dit geval dus 2. Verlies je weer, dan zet je daarna 3 euro in. Dan 5, dan 8, dan 13. Enzovoort, tot je wint.
- Zodra je wint heb je, doordat je telkens hoger hebt ingezet, je verliezen voor een groot deel goed gemaakt. Nu speel je verder met een inzet die 2 stappen eerder op de reeks ligt. Was je laatste inzet 55, dan speel je nu door met een inzet van 21 euro.
- Je kan doorgaan met spelen volgens de reeks zolang je wil. In de praktijk is het handig om een winstdoel op te stellen. Zodra je dit bedrag aan winst hebt behaald, stop je met spelen.
Welke systemen lijken op de Fibonacci
Deze techniek is een soort kruising tussen twee bekende soorten roulette systemen.
- Bij sommige tactieken verhoog je je inzet alleen als je verliest. Voorbeelden zijn de Martingale, de Dozens en de Red Bet techniek.
- Bij andere strategieën laat je je inzetten hoger of lager worden, afhankelijk van of je wint of verliest. Bijvoorbeeld bij de d’Alembert, de Kolommen-techniek en het Labouchere systeem.
Wat zijn de voor- en nadelen van de Fibonacci techniek
Deze techniek is één van de systemen waarbij je je inzet baseer op je geluk of pech in het spel. Zoals je ziet wordt je inzet hoger als je verliest en lager als je wint. Daarmee kan je verliezen goedmaken, en zet je minder riskant in als je wint.
Vergeleken met de verwante Martingale laat je bij de Fibonacci minder snel je inzetten stijgen (bij de Martingale verdubbel je ze). Dat heeft goede en slechte kanten:
- Aan de ene kant kan je nooit al je verloren inzetten terughalen. Daardoor blijf je met een negatief saldo zitten na een tijdje verliezen. Om toch weer snel in de zwarte cijfers te komen, begin je na een winst te spelen met een hogere inzet dan je begininzet (2 stappen terug in de reeks).
- Aan de andere kant is het ook een voordeel dat je inzet niet zo radicaal stijgt. Je loopt dan sneller verlies op en komt na een tijdje in aanraking met de bovengrens van de inzetten. De relatief subtiele stijging bij de Fibonacci reeks voorkomt dus al te grote verliezen.